boeken gezelligheid hout kachel keuken koken lifestyle Uncategorized

De man & het hout

boek

Ik ben geen lezer, al denken sommigen van wel. Tot ik van mijn zoon op mijn verjaardag dit boek kreeg. “DE MAN & HET HOUT”. Het boek, geschreven door Lars Mytting (Noor) beschrijft in zijn boek hoe het proces verloopt van boom tot hout in de kachel. Van kappen tot het in de fik steken. Met alle gevoelens erbij. Echt een schitterend boek. Wat mij betreft een aanrader voor iedere houtliefhebber.

Duurzaam stoken. Als je eenmaal onderweg bent in het boek, en het leest prettig, dan kom je leuke feiten tegen. Ook een feit is dat in Scandinavië gesproken wordt over duurzame energie en het duurzaam stoken van de houtkachel. Dus het gebruiken van kachels met hoog rendement, waarmee o.a. de uitstoot van fijnstof wordt verminderd en het ontstaan van de bekende Zweedse ‘tegelkachel’. Super. (Overigens ga ik niet de inhoud van het boek verklappen. Kan je beter zelf lezen).

En voor je het weet zit je ineens op internet te googlen naar informatie over houtstoken en fijnstof. Wat een discussies. Sommige onderbouwd, sommigen raken kant nog wal. Zo las ik een stukje van een meneer uit Brabant, welk met een zelf geknutseld filter diverse metingen heeft verricht. En met deze metingen wordt zijn pleidooi onderbouwd dat de norm/waarden in zijn buurt ver overschreden zou worden.
Oke, ik geloof direct dat er houtstokers in een buurt zijn welk hun kachel gebruiken als allesbrander. Die verbranden ook de bedrukte reclamefolders in de kachel. Niet doen! Ook hout met verf of wat is verlijmd gaat bij sommigen gewoon de kachel in. En zolang je het deurtje dicht houdt, heb je er zelf geen last van. Nee, de kankerverwekkende stoffen gaan regelrecht naar je buren. Hiervoor dank!
Maar…. of je met het zelf geknutselde filter correct meet! Ik heb net als vele anderen mijn twijfels.
En wanneer er kritische vragen worden gesteld, dan dwaalt het antwoordt af.

Sommige gemeentes proberen houtstook in woonwijken te weren. Zo worden er wijken gebouwd waar het niet is toegestaan om een houtkachel te hebben. Onzin! Als iemand een kachel heeft welk voldoet aan de eisen (katalysator tegen fijnstof en met hoog rendement) wie is de gemeente dan om dergelijke kachels te verbieden. Daar in tegen zijn er ook gemeentes die subsidie verstrekken wanneer je een schone kachel hebt waarmee de uitstoot van fijnstof wordt verminderd.
Wist je trouwens dat houtstoken CO2 neutraal is? Het percentage CO2 wat een boom opneemt tijdens de groei, komt ook weer vrij als de boom aan het rotten is of deze in de kachel wordt opgestookt.
Maar goed…. Eigenlijk was dit niet de doelstelling om te schrijven. Hoewel het wel goed is om er eens over na te denken.

Even terug naar het boek. Zoals ik al eerder schreef, ben ik geen vlotte lezer (en geen beste schrijver) Maar door dit boek pak ik zo dagelijks even een momentje om mij even van de wereld af te wanen en zoek ik een fijn plekje om te lezen. Buiten in een hangmat, lekker weggekropen in een hoek van de bank of in de vensterbank met zicht naar buiten waar ook mijn buitenkachel staat.
Het is zelfs al voorgekomen dat ik twee uur eerder mijn bed in verdween om even een paar bladzijdes van het boek te lezen.

Ik verheug mij nu al op de andere boeken van Lars Mytting. De volgende titel welk ik ga aanschaffen is Norwegian Wood, Chopping, Stacking, and Drying Wood the Scandinavian Way. Oke, eerst deze uitlezen en dan pas aan de andere beginnen. En met een uitdaging, want het boek is niet in het Nederlands verkrijgbaar. Dat wordt dus de Engelstalige versie.

norwegian-wood