eten food gezelligheid keuken koken lifestyle loppis recyclen restauratie

Van viskoffer naar aardappelkrukje…

Recyclen
We leven in een maatschappij dat alles bij wet geregeld is en je overal voor moet betalen. Hierdoor ontstaan er ook zogenaamde “trends”. Recyclen!
Een uitgekiende markt waar veel geld aan wordt verdiend. Sla een woonmagazine open en je komt hele interieurs tegen wat gemaakt is van gerecycled materiaal. Momenteel is de industriële stijl een trend. Maar de grootste trend is toch wel het steigerhout. Vroeger werden de steigerhoutenplanken nadat ze afgedankt waren bij het bedrijfsafval gezet. Tegenwoordig betaal je er een vermogen voor.

Strafbaar
Van oudsher is was het zo geregeld dat wanneer men afgedankte meubeltjes had, men deze aan de straatkant zetten. Kwam je langs met je fiets en je had er interesse in, dan ging het meubelstuk op de bagagedrager of als het niet paste werd het even bij de dichtbij zijnde bewoner geparkeerd.
Maar dat zijn taferelen uit vervlogen tijden. Tegenwoordig is het strafbaar gesteld om goederen zomaar aan de weg te zetten (aanbieden van huishoudelijk afval en/of grofvuil) en wanneer het wel gebeurd is het tevens strafbaar wanneer je iets ziet om het mee te nemen.
Uiteraard bestaan er wel uitzonderingen voor het aanbieden. Neem bijvoorbeeld oud ijzer.

Wie goed oplet
Toch kan je als je goed oplet leuke spulletjes langs de kant van de weg vinden. Zo zagen wij een schitterend oud kastje staan. Een vriendelijke bewoonster vertelde ons dat het gebruikelijk was om deze na gebruik aan te bieden langs de kant van de weg. En wie vervolgens als eerste komt…..

Viskoffer
Zo kwam ik vanmorgen al vroeg deze oude afgedankte viskoffer tegen. Meenemen of niet? Enerzijds zei mijn gevoel van niet, maar toen ik even later op mijn werk was had ik er al spijt van. En mijn vrouw bellen hielp niet want die was inmiddels ook al onderweg.
Meestal al je dan terug rijdt is hetgeen je zag al opgepikt door een ander. Dus vergeten we het maar.
Tot mijn grote verbazing stond de betreffende viskoffer nog langs de weg toen ik onderweg naar huis was. Mijn blijdschap kon niet op.

aardappel1

Een ziel, een gedachte
Thuisgekomen met de “buit” ben ik de viskoffer gaan schoonmaken. Een klein mankement werd al snel gerepareerd en ziehier…
Eenmaal klaar hoorde ik de poort openslaan en zag ik mijn vrouw aankomen. En dan krijg je zo’n gevoel dat je elkaar echt goed kent. Eerste wat ze zei was dat ze vanmorgen een heel erg leuk krukje langs de weg had zien staan die inmiddels weg was.

Van viskoffer naar aardappelkrukje
Ongeveer een maand geleden hebben wij onze keuken verbouwd. Een leuke, soort van Scandinavische “industriële” keuken is er voor terug gekomen. Enige wat er nog aan ontbrak was een apart krukje om, wanneer iemand aan het koken is, op te zitten. Gewoon gezellig, beetje kletsen en intussen de aardappels schillen. Deze is dus nu gevonden. Lade met de aardappelschilmessen, fijnschillers en onderin een krantje met daarop de aardappels.
Ons aparte krukje is gevonden en heeft tevens ook een leuke functie gekregen.

aardappel2